Nie je to však jediný cukor, ktorý môže potravina obsahovať. "Cukry", ktoré sú vedľa bielkovín a tukov základnými živinami obsiahnutými v potrave, hovoríme odborne sacharidy. Repný cukor je len jedným z "druhov" sacharidov a patrí medzi takzvané disacharidy a odborne sa nazýva sacharóza.
Všetky uhľohydrátové sladidlá sú cukry, aj keď často majú rôzne mená. My spotrebitelia sme sa už od mladosti zžili s cukrom. Výživné výrobky pre dojčatá sa často sladia cukrom, neskôr aj detská výživa. Pretože cukor pôsobí aj ako konzervačná látka, viaže a zadržiava vlhkosť, často je v takých potravinách, v ktorých by sme to skutočne nečakali (napr. kečup, majonézy, zeleninové konzervy, polievkové kocky atď...).
Nezávisle na názve, cukor je len cukor. A nezabúdajte: ani liečivá nie sú uchránené od pridaných sladidiel! Uverili by ste, že v kečupe, ktorým sa ochucuje hamburger, je o 8% viac cukru ako v zmrzline? Že mliečny prášok, ktorý sa používa ako náhrada smotany do kávy, obsahuje 65% cukru v porovnaní s 51% v čokoláde?
Skutočne, spotrebujeme príliš veľa cukru a škodíme tým nášmu organizmu. Mimo akúkoľvek pochybnosť je fakt, že prvoradou príčinou zubného kazu je cukor. Okrem toho veľká časť nášho obyvateľstva má nadváhu a nadváha so sebou prináša choroby srdca, diabetes ( cukrovku), vysoký krvný tlak a môže byť príčinou vzniku žlčníkových kameňov, bolestí chrbta a v krížoch a artritídy. Samozrejme, príčinou týchto chorôb nie je iba samotný cukor. Jeho prítomnosť v potravinách nabáda konzumenta k tomu, aby viac jedol. Ak znížite kalorický príjem bez toho, aby ste znížili aj príjem cukru, rýchlejšie sa ochudobníte aj výživné látky bez toho, aby ste schudli. S cukrom sa dáva do súvislosti hypoglykémia a hoci existujú dôkazy pre aj proti, cukrovka sa jednoznačne považuje za jednu z príčin srdcových ochorení.
Za skryté sa považujú cukry, s ktorými človek najmenej počíta. Ak chcete pátrať po cukroch, odporúčame kontrolovať skladbu potravín na etiketách. Hľadajte náhrady sacharózy, napríklad kukuričný sirup alebo kukuričný cukor a zamerajte sa na slová končiace -oza, ktoré poukazujú na prítomnosť cukru.
S príchodom lacných hotových jedál a vzostupu drinkovej kultúry, niet divu, že mladšia generácia spotrebúvajú viac cukru ako inokedy. Odporúča sa, aby ženy nekonzumovali viac ako 25 gramov pridaného cukru na deň a príjem pridaného cukru u mužov by nemal prekročiť 36 gramov.
Aj keď je čerstvá zelená strava zásadná pre vaše zdravie a výživu, musíte byť na pozore pred šalátovými zálievkami, ktoré používate. Sladké francúzskej a rôzne iné dresingy môžu mať až 7 gramov cukru v jednej porcii a zálievky na olejovej báze často tvrdia, že majú nízky obsah tuku, ktoré sú preto často plné cukru, aby kompenzovali určité ochudobnenie a zlepšili chuť. Pre zníženie cukru je lepšie sa rozhodnúť pre ľahký ocot alebo olivový olej namiesto dresingu. Plnotučná majonéza má tiež tendenciu obsahovať menej cukru, než tá so zníženým obsahom tuku vzhľadom na to, že je vyrobená z veľkej časti z mlieka a mliečnych výrobkov
Pretože ráno nemáme čas na prípravu zdravých raňajok, často siahame po rýchlych raňajkách ako sú rôzne cereálie o ktorých máme pocit, že sú zdravé pre obsah vlákniny alebo ovocné jogurty, ktoré sú predsa zdravé a obsahujú rôzne telu prospešné kultúry a veľmi často kombinujeme jogurty s cereáliami. Ale aby nám chutili tieto spracované potraviny obsahujú extrémne veľa cukru. Čím vyššie sa na etikete v zozname položiek objaví cukor, tým viac ho tam v pomere s inými zložkami je. Keď pozorne čítate etiketu podľa poradia zložiek zistíte koľko je ho tam. A verte, že v „zdravých“ cereáliách je ich kopec. Napríklad biely jogurt obsahuje prirodzene sa vyskytujúce cukry, ale ovocné, vysoko ochutené jogurty obsahujú veľa cukru k zvýrazneniu chuti. Energetické a cereálne tyčinky môžu byť tiež veľmi zavádzajúce a to aj napriek tvrdeniam o tom, ako "zdravé" sú. Odborníci varujú, že tieto tyčinky často obsahujú toľko cukru ako čokoládové tyčinky.
Vedeli ste, že napr. tmavý chlieb o ktorom si myslíte, že je zdravší ako ten biely pšeničný nemusí byť až taká dobrá voľba? Hnedú farbu totiž výrobcovia získavajú pridaním karamelu a farbív, aby ste nadobudli pocit, že jete zdravú formu tmavého chleba. Keď chcete zdravý chlieb, siahnite po viaczrnných, kde tie zrniečka a semienka je aj vidieť.
Nemáme len zlé správy - cukor je sacharid prirodzene vyskytuje v mnohých rôznych potravinách od laktózy v mlieku po fruktózu v ovocí a mede. V skutočnosti potrebujeme nejaký cukor v našej strave na dodávku energie pre naše svaly a udržanie mozgu v aktivite.
Problém je v tom, že vysoko spracované potraviny majú vysoký podiel pridaného (skrytého) cukru, ktorý dodáva zbytočnú energiu vo forme kalórií - a len veľmi málo potrebných živín. Vysoký príjem cukru rozkolísava hladinu cukru v krvi. Najprv ju vystrelí hore, čo nám dáva pocit obrovského množstva energie a potom nasleduje rýchly prepad energie, prichádza rýchlo únava sme podráždení a máme túžbu po fajčení a ďalších sladkých potravinách. Je to začarovaný kruh, ktorý môže prispievať k našim problémom s nadváhou, ďalšími zdravotnými problémami, ako je cukrovka a srdcové choroby.
Len málokto si pri jedle uvedomuje, koľko cukru daná potravina obsahuje. Preto vám do poručujeme pozrieť si tieto dve videá, kde vám ukážeme ako sa cukor vlastne vyrába, tu sa dozviete „šokujúcu správu“, že bežný Slovák skonzumuje viac ako 3kg cukru mesačne a ani o tom netuší a v druhom videu zistíte koľko cukru obsahujú bežné potraviny, ktoré konzumujeme v priebehu dňa.
Pre prehratie (spustenie) videa, kliknite na obrázok.
Zdroj: www.stream.cz

Nová séria Jídlo s.r.o. sa venuje cukru, ktorý je v našom jedálničku všadeprítomný - priemerný Čech a Slovák ho skonzumuje 37 kg za rok. Málokto vie, ako prebieha premena repy na cukor. A na tú sa dnes pozrieme v najväčšom cukrovare u nás, v spoločnosti Tereos TDD, as, ktorá sa nachádza v Dobrovice pri Mladej Boleslavi. Okrem iného sa dozvieme, aký je rozdiel medzi bielym a hnedým cukrom, či je aj v súčasnosti stále obľúbený kockový cukor a čo používa do svojho sladkého nápoja (konkrétne v ČR) jeden z najväčších svetových výrobcov.
Pozrite si video, kde Roman Vaněk ukazuje, koľko skrytého cukru do seba dostaneme za jeden bežný deň. Tiež ráno váhate, či si dáte do kávy jeden alebo dva cukry? Tak sa pozrite na toto video. Cieľom tohto dielu nie je odradiť ľudí od požívanie cukru - cukor k životu potrebujeme - ale často ho asi baštia oveľa viac, než by bolo treba a ako si vlastne myslíme. Bio-ženy určite tiež pridajú, že zdravší ako rafinovaný biely cukor (rafináciou prichádza o všetky živiny) sú hnedé cukry alebo prírodné sladidlá ako med, javorový či Agávový sirup, stévia atp. Technická poznámka: kocka cukru, s ktorou v relácii operujeme, váži 4 gramy.
CHCETE NAOZAJ SCHUDNÚŤ? TAK SCHUDNITE S NAMI?
Vypňte tento kontaktný dotazník.
Budeme Vás diskrétne a nezáväzne kontaktovať, aby sme Vám poskytli všetky konkrétne informácie.