Čo by sme mali jesť:
Je dôležité dodržiavať výživové odporúčania, aby ste zabezpečili, že konzumujete dostatočné množstvo bielkovín, tukov a sacharidov, rovnako ako všetky základné vitamíny a minerály. Jedlá by mal pozostávať z polovice taniera z ovocia a zeleniny z druhej polovice v členení na rovnaké časti - bielkoviny a obilniny.
Kedy by sme mali jesť:
Stalo sa zaužívanou dogmou, že by ste mali jesť 3 porcie jedál denne vo forme: raňajky, obed a večera. Avšak, nedávne výskumy prišli k záveru, že konzumácia 3 jedál denne neprispieva k udržaniu hmotnosti; skôr 5 (alebo aj viac) jedál denne je ideálnejšie. To nás vedie k myšlienke: Existuje toľko možností ako si zabezpečiť 5-6 menších porcií jedál denne. Nájdite si postup ktorý je pre vás ten pravý!
Možno ste počuli niekoho hovoriť "Ja jem 5-6 malých jedál denne a to mi pomáha udržať váhu pod kontrolou." Ale je to skutočne pravda alebo podporené vedou? Poďme najprv začať s tým koľko jedla by malo byť súčasťou vašej každodennej stravy.
Ako často by sme mali jesť:
Mnoho štúdií sa pozrelo na to aké fyziologické účinky má konzumácia 3 jedál oproti 5 jedlám denne na ľudský organizmus. Nedávna recenzia zhrnula literatúru a zistilo sa , že mnoho z týchto štúdií boli vykonané v rôznych modeloch a typov populácie. A preto je dôležité, aby ste mali tieto premenné na pamäti pri čítaní a interpretácii týchto štúdií.
Raňajky, obedy a večere bol kedysi hlavným prístup k plánovaniu z jedla. Štúdie ukazovali, že konzumácia stravy z 3 jedál rozložených po celý deň, skôr než niekoľko malých jedál rozložených po celý deň dávali lepšiu kontrolu nad chuťou do jedla a zvýšením pokojového metabolizmu (RMR). Tieto body ako kontrola chuti do jedla a RMR, môžu byť veľmi relevantné znaky pre dlhodobú reguláciu telesnej hmotnosti.
Konzumácia 2 veľkých jedál (raňajky a obed) v priebehu celého dňa sa tiež ukázala prospešné pre jednotlivcov, ktorí trpia diabetom 2. typu. Autori štúdie zistili, že zatiaľ čo väčšie jedlá spôsobili prudký nárast glukózy a inzulínu po jedle, jedenie dvoch väčších jedál, skôr než 6 menších jedál viedli k celkovému zlepšeniu glykemickej kontroly v priebehu celého dňa a zníženiu telesnej hmotnosti.
Je ale zaujímavé, že nedávne analýzy skúmali účinky frekvencia jedlo na zníženie telesnej hmotnosti u 15 nezávislých štúdií. Zatiaľ čo vedci zistili, že malé, časté jedlá boli pozitívne spojené so znížením tukovej hmoty a percentom telesného tuku, ďalšia analýza odhalila, že pozitívne výsledky boli výsledkom jedinej štúdie, čo zmenšuje význam týchto zistení.
Prerušovaný pôst
Záujem o túto tému možno čiastočne pripísať skutočnosti, že naši predkovia sa museli prispôsobiť fyziologicky meniacim obdobiam hladu a hodovania, čo si často krát vyžiadalo obdobie pôstu. Prerušovaný pôst môže znížiť oxidačný stres, ktorý môže viesť k zníženiu zápalov, zlepšeniu hladiny glukózy a tukov v krvi a zníženiu krvného tlaku. Pri nízko kalorickej diéte dosiahnutej prostredníctvom prerušovaného hladovania bolo tiež preukázané, že prispieva k zníženiu telesnej hmotnosti a telesného tuku u normálnych jedincov, ľudí s nadváhou a obéznych jedincov. Kľúčové je poznať rozdiel medzi prerušovaným a dlhodobým hladovaním, pretože dlhodobý pôst môže mať za následok ohrozenie zdravia napr. vo forme hypoglykémie.

Prečo jesť správne?
Tak prečo jeme tak ako jeme? Štúdia Medzinárodnej rady pre potravinárske informácie (International Food Information Council Foundation) ukázala, že naše stravovacie návyky sa líšia v závislosti na našom veku, pohlaví, rodinnom stave a BMI:
VEK- čím mladší ste, tým väčšia je pravdepodobnosť, že váš výber potravín bude na základe signálov hladu, smädu a chutí. Často jete, kým váš žalúdok dosiahne maximálnu kapacitu až kým nedostanete signál plnosti. Nižší vek je tiež spájaný s jedlom niekde mimo v jedálni alebo miesta na jedlo určenom, typicky pred počítačom alebo televíziou. Starší ľudia majú tendenciu klásť väčší dôraz na stravovanie už v priebehu prípravy a vo fáze výberu potravín kedy sa rozhodujú pre zdravé a potraviny s množstvom živín. Ako starneme, máme tiež tendenciu jesť menej, čo nás vystavuje väčšiemu riziku zdravotných problémov v dôsledku nedostatku mikro a makro nutrientov. Starší ľudia väčšinou konzumujú tradičné tri jedlá denne doma s rodinou.
POHLAVIE - Muži majú tendenciu hľadať jedlo a pitie čisto pre výživu zatiaľ čo ženy hľadajú potraviny, ktoré dobre chutia.
RODINNÝ STAV - Keď máte deti, tvorenie a budovanie vzťahov je dôležité. Rodiny, ktoré jedia spoločne takisto majú vyšší príjem zdravých potravín, vrátane väčšieho množstva ovocia a zeleniny.
BMI - Ľudia s vyšším BMI (Body Mass Index – Index telesnej hmotnosti), ktorý sa meria množstvo telesného tuku založenom na výške a hmotnosti, trávia viac času pri stravovaní pred televíziou alebo počítačom a vyjadrujú malú túžbu konzumovať zdravú, vyváženú stravu.
Mohlo by vás zaujímať: Schudnúť znamená naozaj jesť.
Najväčší poznatok z tohto všetkého, je byť si vedomý toho, čo jete spolu s tým aké návyky si vytvoríte vo vašom budúcom stravovaní. Vyberajte jedlá a stravu ktorá pracuje pre vás a vaše telo. Náš názor je konzumovať viac menších porcií pravidelne počas dňa spolu s dostatočným pitným režimom
NEŽIJEME PRETO ABY SME JEDLI, ALE JEME PRETO ABY SME ŽILI.
Páčil sa ti článok? Nezabudni ho zdieľať s priateľmi!
CHCETE NAOZAJ SCHUDNÚŤ? TAK SCHUDNITE S NAMI!
STAČÍ UŽ LEN JEDEN KROK.
Vypňte tento kontaktný dotazník.
Budeme Vás diskrétne a nezáväzne kontaktovať, aby sme Vám poskytli všetky konkrétne informácie.
