
Mastné kyseliny omega-3 a omega-6
Názvy „omega-3“ a „omega-6“ sú odvodené od chemickej štruktúry mastnej kyseliny. Existuje niekoľko omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré konzumujeme, nie len jedna. V každej skupine sú esenciálne mastné kyseliny – tie, ktoré by sme mali konzumovať, pretože naše telo ich dokáže produkovať v dostatočnom množstve. V malých dávkach – a v správnej rovnováhe – podporujú esenciálne mastné kyseliny rast, zrak a správnu funkciu mozgu.

Problém je, že naša strava je nevyvážená
Náš príjem potravín je preťažený tukmi omega-6 a neprijímame dostatok tukov omega-3. A pokiaľ je narušená rovnováha, naše zdravie môže trpieť. Nebolo tomu tak vždy – strava, ktorú jedli naši prapredkovia, obsahovala presne ten správny pomer mastných kyselín zo všetkých rastlinných potravín, ktoré konzumovali – ako napríklad zelenina, ovocie, orechy a semená.
Avšak v priebehu posledných zhruba 150 rokov sa naša strava zmenila takým spô- sobom, že teraz konzumujeme približne 15krát viac tukov omega-6 než omega-3, čo spôsobuje vážne narušenie rovnováhy. Najviac k tejto nerovnováhe prispievajú oleje obilného pôvodu – najmä kukuričný olej, ktorý je jedným z najbohatších zdrojov tukov omega-6. Naša strava je preťažená tukmi omega-6, ktoré sú obsiahnuté vo všetkom od vyprážaného jedla, sladkého a slaného pečiva, zemiačikov, šalátových dresingov a sladkostí, zároveň nekonzumujeme dostatok tukov omega-3 – ktoré sú obsiahnuté hlavne v rybách – ale aj v zelenine a orechoch.
Jednoduché zníženie celkového množstva konzumovaných tukov pomôže nastoliť rovnováhu, nakoľko väčšina tučného jedla, ktoré jeme, je hlavným zdrojom tukov omega-6 v potrave. Pokiaľ je to možné, jedzte viac rýb. Ak sa Vám nepodarí zaradiť rybu do svojho jedálnička niekoľkokrát týždenne, môžete zvážiť doplnok stravy v podobe rybieho tuku.

Zelenina a ovocie majú prirodzene tú správnu rovnováhu mastných kyselín, takže sa snažte zahrnúť ovocie či zeleninu do každého jedla. Ovocie obsahuje tuk prevažne v semenách, takže ovocie s jedlými semenami – napríklad bobuľoviny či kiwi – sú výborným zdrojom týchto zdravých tukov. Popremýšľajte taktiež o orechoch či semenách a dajte si ich k desiate. Sú výbornou náhradou zemiačikov a keksíkov, ktoré sú plné menej zdravých tukov omega-6.
Zdroj: Herbalife - NUTRIČNÝ SPRAVODAJ AUGUST 2014
Páčil sa ti článok? Nezabudni ho zdieľať s priateľmi!
Vyplňte tento kontaktný dotazník.
Budeme Vás diskrétne a nezáväzne kontaktovať, aby sme Vám poskytli všetky konkrétne informácie.
