SÓJA JE AKO VÝŽIVOVÝ BALÍČEK
Všetky strukoviny sú síce zdrojom bielkovín, SÓJA je však z hľadiska kvality bielkovín absolútnou špičkou. Základnou malou stavebnou jednotkou proteínov sú látky nazývané aminokyseliny. Niektoré z aminokyselín sú pritom označované ako esenciálne – to znamená, že ich musíme získať z potravy, pretože si ich naše telo nedokáže vyrobiť. Bielkoviny, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, sú označované ako „kompletné“ – a SÓJA je jednou z mála rastlín na svete obsahujúcich kompletné bielkoviny.
SÓJOVÉ BÔBY majú zároveň nízky podiel nasýtených tukov a rovnako ako všetky rastlinné potraviny prirodzene neobsahujú cholesterol. SÓJOVÉ BÔBY zároveň obsahujú vápnik, horčík, fosfor, draslík a B-vitamíny a omega-3 tuky.
Pokiaľ sa snažíte zaradiť do svojej stravy viac rastlinných bielkovín, mali by ste SÓJU vyskúšať. Vďaka tomu, že možno vyberať z toľkých produktov, je to jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Nižšie sú uvedené tie najobľúbenejšie sójové produkty.
SÓJOVÉ PRODUKTY
• EDAMAME sú čerstvé zelené sójové bôby. Často ich v obchodoch môžete nájsť v mraziacom boxe, a to buď v strukoch, alebo už lúpané. Po krátkom povarení v slanej vode ich možno konzumovať na desiatu alebo pridať do polievok a šalátov.
• TEMPEH je vyrobený zo sójových bôbov, ktoré sú čiastočne uvarené, fermentované a následne zlisované do pevnej hmoty. Vzhľadom na to, že je tempeh fermentovaný, je to zdroj „dobrých baktérií“, čiže probiotík. Tempeh má mäsovú chuť a pevnú štruktúru, ktorá pevne drží tvar, je preto skvelý do šalátov a stir-fry jedál.
• MISO je pasta z fermentovaných sójových bôbov (takže takisto obsahuje probiotiká), ktorá sa používa ako základ pre polievky a takisto ako prímes do omáčok, šalátových dresingov a marinád. Existujú rôzne varianty, pričom farba sa môže líšiť od svetložltej až po veľmi tmavú hnedú. Všeobecne je svetlé miso menej slané a chuťovo jemnejšie než tmavé miso.
• SÓJOVÉ MLIEKO je vyrobené zo sušených sójových bôbov, ktoré sú namočené do vody, kým znovu nenasiaknu, a následne rozomleté s vodou. Vzniknuté mlieko sa predáva ako nápoj alebo spracované do jogurtu. Sójové mlieko alebo sójový jogurt majú zhruba 7 gramov bielkoviny na 250 ml porciu. Sójové mlieko môžete piť ako samostatný nápoj alebo s ním môžete vo väčšine receptov alebo proteínových kokteilov nahradiť klasické mlieko.
• SÓJOVÉ ORIEŠKY sú pražené celé sójové bôby. Samy osebe sú výbornou pochúťkou, hodia sa však aj do šalátov a cereálií. Sójové oriešky (a maslo zo sójových orieškov, ktoré je vyrobené z mletých sójových orieškov) majú o trochu viac bielkovín a menej tuku než arašidy (alebo arašidové maslo).
• PRÁŠKY A NÁHRADKY MÄSA zo sójových proteínov sú vyrobené z múky zo sójových bôbov po odstránení väčšiny tuku. Prášok možno pridať do kokteilu alebo zamiešať do ovsenej kaše a náhradky sójového mäsa možno využiť vo všetkých druhoch receptov namiesto mäsa alebo hydiny.
• TOFU je v podstate syr vyrobený zo sójového mlieka. Jeho štruktúra môže byť rôzna od veľmi tvrdého po veľmi mäkké a má veľmi jemnú chuť – vďaka čomu sa ľahko kombinuje s čímkoľvek od korenených omáčok po prirodzene sladké ovocie. Pevnejšie druhy tofu sú vhodné na grilovanie alebo do stir-fry pokrmov, zatiaľ čo tie mäkšie a krémovejšie sú vhodné do kokteilov alebo osladené a ozdobené ovocím ako dezert.
Zdroj: NUTRIČNÝ SPRAVODAJ Herbalife - December 2015
Páčil sa ti článok? Nezabudni ho zdieľať s priateľmi!
Vyplňte tento kontaktný dotazník.
Budeme Vás diskrétne a nezáväzne kontaktovať, aby sme Vám poskytli všetky konkrétne informácie.
