Zdravý dospelý človek by mal každý deň zjesť aspoň päť porcií čerstvého ovocia a zeleniny. Jednou porciou sa pritom rozumie obsah jednej čajovej šálky s objemom 80 až 100 gramov, menšie jablko či pomaranč alebo jedna mrkva. Prečo je hlavne zelenina tak dôležitá? Vedci preukázali, že vďaka zelenine, respektíve vláknine, vitamínom a ďalším látkam v nej obsiahnutým, klesá riziko úmrtia na srdcové choroby
Ovocie sa líši od zeleniny vyšším obsahom jednoduchých cukrov (fruktózy). Je teda sladšie a obsahuje aj väčší podiel rozpustnej vlákniny, ktorú telo dokáže rozštiepiť na energiu. Ovocie má teda vo väčšine prípadov energeticky vyššiu hodnotu.
Zelenina je pre zmenu bohatšia na nerozpustnú vlákninu. Tá zabraňuje zápche a vzniku nádorov najmä hrubého čreva. Veľkou výhodou zeleniny je, že má priaznivý glykemický index. Ten uvádza, na ako dlho asi daná potravina zasýti. To je dôležité pre redukčné diéty, ale aj pre jednoduché udržanie váhy.
Zažeňte "vlčí hlad"
Keď budete jesť dostatok zeleniny, schudnete oveľa ľahšie, pretože vás nebude trápiť hlad. Aspoň nie ten, ktorému aj lekári hovoria "vlčí". To je taký hlad, pri ktorom ste nesústredení, môže vás dokonca bolieť hlava alebo sa vám trasú ruky. Končieva prejedaním niečím nezdravým a kalorickým. Ihneď potom nasledujú výčitky svedomia a prípadne nové hladovanie, ktoré človeku, ktorý chce schudnúť, vydrží do ďalšieho návale "vlčieho" hladu. Čo vás vytrhne z tohto začarovaného kruhu? Celkom jednoducho práve zelenina.
Tu je tých 6 hlavných dôvodov, prečo jesť ovocie a zeleninu
1. Vláknina
Ako ovocie, tak aj zelenina sú tým najlepším zdrojom vlákniny. Tá je dôležitá nielen pre správnu funkciu čriev, ale tiež pre znižovanie cholesterolu v krvi a dokonca pri chudnutí. Zároveň je skvelou prevenciou proti rakovine hrubého čreva a pomáha aj pri hemoroidoch, lebo zamedzuje zápche.
2. Antioxidanty
Antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným kyslíkovým radikálom chránia naše bunky proti poškodeniu. Avšak svoju funkciu plnia najlepšie pri konzumácii v surovom stave.
3. Kyselina listová
Kyselina listová, ktorú nájdeme hlavne v zelených druhoch zeleniny, nám pomáha pri tvorbe nových zdravých buniek a tiež znižuje riziko vrodených chýb plodu. Preto je nevyhnutnou súčasťou výživy tehotných.
4. Minerály
Jeden z najpotrebnejších minerálov, draslík, ktorý je napríklad vo vyššej koncentrácii obsiahnutý v banánoch, je potrebný pre rovnováhu tekutín a minerálov vo vnútri buniek. Zároveň odvodňuje a pomáha pri svalových kontrakciách.
5. Betakarotén
Ďalšou látkou, na ktorú nesmieme zabudnúť je betakarotén. S tým sa vám zaiste vybaví mrkva - asi najznámejší druh koreňovej zeleniny. Betakarotén sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je okrem vitamínu C, ďalším skvelým antioxidantom. Je výbornou prevenciou proti väčšine civilizačných chorôb a tiež, podľa niektorých štúdií, omladzuje naše bunky.
6. Enzýmy
Najmä potraviny v prirodzenom stave, čiže ovocie, zelenina a obilniny obsahujú presne tie enzýmy a ich koenzýmy, ktoré potrebuje telo na rozloženie potravín. Keď ich zničíte varením alebo iným spracovaním, musí telo vytvárať viac vlastných enzýmov potrebných na trávenie. Teplota okolo 40 °C je pre enzýmy už veľmi kritická, veľa ich zničíte varením alebo ohrievaním jedla v mikrovlnnej rúre.
Najvačšie zásobárne enzýmov: brokolica, ružičkový kel, rukola, karfiol, kapusta, cibuľa, grapefruit, papája, ananás, aloe, cesnak atd..
AJ JA CHCEM SCHUDNÚŤ!
Budeme Vás diskrétne a nezáväzne kontaktovať, aby sme Vám poskytli všetky konkrétne informácie.