Zámena nezdravých rýchlych životabudičov ako čokoládové tyčinky, šumivé nápoje a kofeín za zdravé potraviny, ktoré dodávajú telu prirodzené povzbudenie
Sme oveľa vyťaženejší ako kedysi, generácia, ktorá to všetko zvládne – balancujeme medzi prácou, domácnosťou, vzťahmi, rodinou a sociálnymi aktivitami...niet divu, že sa cítime vyčerpane!
Dobrý nočný spánok nie je jediný faktor pocitu posilnenia či nabudenia; to, čo jeme totiž taktiež hrá dôležitú rolu v posilnení tela. Výber správnej stravy môže mať veľký vplyv na vaše celkové zdravie; vo víre každodenných udalostí ho však v starostlivosti o seba až príliš často kladieme na posledné miesto.
Zámena nezdravých rýchlych životabudičov ako čokoládové tyčinky, šumivé nápoje a kofeín za zdravé potraviny, ktoré dodávajú telu prirodzené povzbudenie je jednoduchý spôsob ako zabezpečiť, že dostávate svoju energiu správnym spôsobom.

Ovsené vločky
Ovsené vločky sú bohatým zdrojom vápnika, draslíka a horčíka ako aj energiu uvoľujúcich vitamínov B. Horčík hrá kľučovú úlohu pri pretváraní jedla, ktoré jeme na energiu a prispieva k zníženiu únavy a vyčerpanosti. Ovsené vločky majú tiež malý glykemický index, takže zabezpečujú rovnomerné uvoľňovanie energie vo vašom tele. Vyskúšajte müsli, ovsenú kašu alebo ovsené sušienky ako zdravé raňajky alebo malé občerstvenie.
Oriešky
Bohaté na proteíny, vitamíny a minerály ako aj dobré tuky, oriešky sú výborným malým občerstvením. Mandle: obsahujú energiu uvoľnujúce minerály horčík a vápnik. Vlašské orechy sú bohaté na draslík, zinok a energiu uvoľňujúce železo, kým arašidy sú dobrým zdrojom vitamínu B6, ktorý pomáha telu využiť a ukladať energiu z proteínov a uhľohydrátov obsiahnutých v jedle. Ktorékoľvek si vyberiete, buďte opatrní aby ste to neprehnali, pretože oriešky majú vysoký obsah tuku a kalórií - malá hŕstka či dve čajové lyžičky sú ideálnou porciou.
Ovocie
Keďže väčšina druhov ovocia je kvalitným zdrojom vitamínu C, antioxidantov a vlákniny, ovocie je skvelé ako občerstvenie zvyšujúce energiu. Vitamín C zabezpečuje v tele veľa dôležitých funkcií vrátane pomoci pri uvoľňovaní energie z jedla a predchádzania únave a vyčerpanosti. Pomaranče a iné citrusy sú obzvlášť nositeľmi vitamínu C. Banány sú taktiež skvelou voľbou keďže sú bohatým zdrojom uhľohydrátov – telom preferovaného energetického paliva, a draslíka – prvku nevyhnutného na normálne fungovanie svalov. Neexistuje nič také ako zlé ovocie, takže jedzte široký výber pre rozmanitú stravu a maximálnu výživnosť.
Zelenina
Mama vždy hovorievala: „jedz zelenú zeleninu, je pre teba dobrá“, a neklamala. Brokolica, špenát, ružičkový kel – obsahujú malé, ale užitočné množstvo železa, ktoré prispieva k znižovaniu únavy a vyčerpanosti a pomáha uvoľňovať energiu z jedla. Skvelou voľbou sú aj sladké zemiaky, keďže sú bohaté na energiu dodávajúce uhľohydráty ako aj vitamín C, ktorý je vyžadovaný pri uvoľňovaní energie z jedla a vitamín A, ktorý zabezpečuje zdravú pokožku a zrak..
Celé zrná
Vymeniť bielu ryžu, chlieb a cestoviny za ich celozrnný ekvivalent vám pomôže uvoľňovať energiu z jedla pravidelne. Rafinované uhľohydráty obsahujú veľmi málo vlákniny a sú silne spracované, kým tie nerafinované sú bohaté na vlákninu, čo spomaľuje tempo, ktorým je z uhľohydrátov uvoľňovaný cukor, takže nespôsobujú rovnako prudkú špičku a pokles krvného cukru. Vláknina sa tiež uvoľňuje vo vašom žalúdku, čo vo vás môže zanechať pocit sýtosti na dlhší čas. Hnedá ryža a celozrnný chlieb sú dobrým zdrojom uhľohydrátovej energie a kyseliny pantoténovej (viac známej ako vitamín B5), ktorá pomáha telu získavať energiu – z jedla.
Ryby
Ryby sú výborným zdrojom bielkovín spolu s vitamínmi a minerálmi. Tučné ryby vrátane lososa, makrely, pstruha, sleďov, čerstvého tuniaka a sardiniek sa vyznačujú vysokým obsahom vitamínu B6, niacínu (B3) a B12 dôležitých pri pretváraní jedla na energiu. Ryby sú tiež bohaté na horčík, ďalší kľúčový minerál pre tvorbu energie. Tučné ryby taktiež obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dobré pre srdce.
Chudé červené mäso
Červené mäso občas v médiách dostáva zlú kritiku, ale jeho konzumácia môže vášmu telu pomôcť doplniť hladinu bielkovín a železa. Nízka hladina železa môže viesť k chudokrvnosti, ktorej hlavným symptómom je únava,letargia a všeobecný nedostatok energie. Mäso je tiež jedným z hlavných zdrojov vitamínu B12 v strave a rovnako prispieva k uvoľ- ňovaniu energie z jedla, ktoré jeme.
Fazuľa a šošovica
uvoľňujú energiu pomaly a sú plné vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie, čím zabezpečuje rovnomerné dodávanie energie. Červená fazuľa, šošovica a pečená fazuľa obsahujú železo, ktoré je dôležité na produkciu červených krviniek rozvádzajúcich kyslík po celom tele a takisto prispieva k znižovaniu únavy a vyčerpanosti. Fazuľa a šošovica nemusia byť nudné – od kari omáčok po polievky a šaláty sú mnohostranne použiteľnými ingredienciami, ktoré vám môžu pomocť k pocitu sýtosti.
Vajcia
sú jedným z mála jedál, ktoré môžeme nazvať úplnou bielkovinou, pretože obsahujú všetkých 9 esenciálnych amino kyselín – stavebných prvkov proteínov vo vašom tele. Tieto amino kyseliny sú nevyhnutné pre tvorbu nových svalov a nápravu poškodených tkanív. Ako bohatý zdroj bielkovín, vajcia sú skvelé na zvýšenie energie a budete sa po nich cítiť sýti dlhší čas, keďže zabezpečujú pomalšie uvoľňovanie energie.
Cesnak
Konzumácia veľkého množstva cesnaku vás možno nespraví práve populárnymi kvôli jeho zápachu, ale jeho zdravotný prínos je známy už storočia. Táto mocná bylinka je spájaná so zdravým srdcom a reguláciou hladiny krvného cukru a najhlavnejšie zo všetkého je, že dodáva jedlu vynikajúcu chuť!
Napísala Susan Bowerman, riaditeľka Výživového vzdelávania v Herbalife.
Zdroj: Nutričný spravodaj Herbalife Jún 2014
CHCETE NAOZAJ SCHUDNÚŤ? TAK SCHUDNITE S NAMI!
STAČÍ UŽ LEN JEDEN KROK.
Vypňte tento kontaktný dotazník.
Budeme Vás diskrétne a nezáväzne kontaktovať, aby sme Vám poskytli všetky konkrétne informácie.